Destruktiva relationer

22.06.2013 17:29

Egentligen ska man bara fly men det går inte alltid, det blir en form av katt och råtta lek. Man misstänker varandra, söker bevis, smyger, försöker överlista och det är helt otroligt hur sjukt det är, vad man gör för att överleva och överbevisa.

Kanske är det ett dåligt självförtroende, en frånvarande pappa, eller andra destruktiva tidiga relationer som gjort att man hamnat i det. Kanske är man van att hamna i dåliga relationer, tar sig loss och hamnar sedan i en, på något vis likande situation.

Ibland talar man om falskt hopp som ligger näre medberoendebeteenden, som anses vara det lilla barnets ouppnådda önskningar och behov som man försöker ta igen som vuxen. Man försöker härigenom förändra en person till något annat och därmed ändra det, på något vis, olyckliga i barndomen. Kort och gott försöker man ge sakan ett lyckligt slut, desvärre blir det sällan så.

Zen Habits beskriver vikten av att ta ett litet eller ett halvt steg, att förändra en liten sak i sitt liv, sedan kan man njuta och lägga till fler saker, vanor, beteenden mm. Ofta skyller man på att man inte orkar... men vi har alla ansvar för våra liv och att vi förvaöltar dem så bra som möjligt. Ingen annan kan göra våra liv, hjälpa oss att må bra, vi måste försöka att hitta den styrkan själv.

Ett litet steg som kan göra mycket är att hitta ett glädjeämne varje dag, att börja träffa vänner, gå en kurs... allt för att få lite ny ork, kanske så att man kan inse att man är i en destruktiv relation och kanske får man kraften att ta sig loss.

Har man tagit sig loss så hoppas jag att man funderar på sig själv, för vi har alla en del i det som skett och kanske får man hjälp så man slipper hamna i fler destruktiva relationer.

Kontakt

Spillran av mitt forna jag alicealice@live.se